Bilförsäkring

Om du äger och använder en bil i Sverige så måste du även ha en bilförsäkring. Innan du tecknar om en sådan så är det dock viktigt att du först förstår vilka olika försäkringsalternativ som finns och vilka övriga faktorer som bör vägas in.

Typer av bilförsäkringar

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring är en obligatorisk försäkring för bilar och andra motorfordon [1]. Den täcker vanligtvis eventuella sjukvårdsbehov för alla inblandade passagerare i samtliga fordon och dessutom eventuella skador på motparten eller motparternas fordon.

Tänk på att skador på din egen bil eller ditt eget fordon, inklusive saker du eventuellt fraktar i bilen, inte täcks när du bara har en trafikförsäkringen som bilförsäkring.

Halvförsäkring

I en halvförsäkring ingår, utöver innehållet i den obligatoriska trafikförsäkringen, även ett utökat skydd som kallas för ”delkasko”. Vanligtvis innefattar den skydd och ersättning för t.ex. stöld, maskinskador, elektronikskador, glasskador samt skador till följd av brand. Du kan normalt även få hjälp med räddning, krishjälp samt rättsskydd.

Helförsäkring

De flesta försäkringsbolag rekommenderar vanligtvis bilister och fordonsägare att teckna en helförsäkring som sin bilförsäkring. Då ingår, utöver det som täcks av en trafik- och halvförsäkringen, även ersättning för vagnskador på din egen bil – oavsett hur de har uppkommit. Det innefattar t.ex. även skadegörelse.

Vagnskadegaranti

Om du har en ny bil så kan den täckas av en vagnskadegaranti. I sådana fall behöver du enbart en halvförsäkring för att få ett fullgott försäkringsskydd. Normalt gäller en vagnskadegaranti i 3 år men kontrollera alltid med den aktuella biltillverkaren då villkoren kan se olika ut. När garantiperioden har löpt ut så är det ditt eget ansvar att teckna en helförsäkring för fortsatt likvärdigt försäkringsskydd.

Avställningsförsäkring

En avställningsförsäkring, också känd som en garageförsäkring, är ett alternativ för när bilen inte används och den är anmäld som avställd. Försäkringspremien är lägre men vanligtvis ingår då inte heller skydd för t.ex. trafikskador, maskinskador eller räddningshjälp. Normalt täcker dock fortfarande försäkringen saker som t.ex. skador som uppstått i samband med inbrott och stöld, samt brand.


Jämför bilförsäkringar och hitta en billig bilförsäkring

Nedan följer en lista med svenska försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar.

Räkna ut kostnaden för din bil på respektive bolags webbplats och hitta den bästa och billigaste bilförsäkringen för just dig.

#FörsäkringsbolagTrafikförsäkringHalvförsäkringHelförsäkringPris
1.Moderna FörsäkringarJaJaJaSe pris
2.ICA FörsäkringJaJaJaSe pris
3.SvedeaJaJaJaSe pris
4.AktsamJaJaJaIndividuellt
5.Dina FörsäkringarJaJaJaIndividuellt
6.FolksamJaJaJaIndividuellt
7.GjensidigeJaJaJaIndividuellt
8.RedoJaJaJaIndividuellt
9.SvelandJaJaJaIndividuellt
10.Water CirclesJaJaJaIndividuellt
11.IfJaJaJaIndividuellt
12.LänsförsäkringarJaJaJaIndividuellt
13.Swedbank Tre KronorJaJaJaIndividuellt
14.Trygg-hansaJaJaJaIndividuellt
15.VardiaJaJaJaIndividuellt

Rankingen ovan är baserad på populariteten hos Konsumentservice besökare.


Andra faktorer

  • Pris: Vad kostar en bilförsäkring hos respektive bolag? Vilka är billigast? Vad täcker de in för det priset?
  • Tillgänglighet: Är det enkelt att beräkna och teckna en bilförsäkring direkt online, via nätet?
  • Flexibilitet: Är det enkelt eller svårt att säga upp bilförsäkringen eller att byta försäkring?
  • Övrigt: Finns det några särskilda, ovanliga villkor att ta hänsyn till som konsument?

Sveriges mest sålda bilmärken

Bilförsäkring

De 10 mest sålda bilmärkena i Sverige under 2016 var, i ordning, Volvo, Volkswagen, BMW, Audi, Toyota, Kia, Mercedes, Skoda, Renault och Ford.

Efter dessa kom Peugeot, Nissan, Hyundai, Fiat, Opel, Mazda, Seat, Subaru, Dacia, Citroën, Honda, Mitsubishi, Mini, Suzuki, Lexus, Porsche, Jeep, Land Rover, Jaguar, DS, Chevrolet, Alfa Romeo, Cadillac, Lancia, Smart, Saab och Rolls-Royce. [3]

Alla försäkringsbolag försäkrar inte alla bilmärken, bil- eller årsmodeller. Kontrollera med respektive bolag vilka villkor som är aktuella för en bilförsäkring 2017.

 


Frågor och svar

Vad kostar en bilförsäkring?

Kostnaden för en bilförsäkring beror bl.a. på bilmodell, årgång, antal mil, ägarens och den primära förarens ålder, bostadsadress och ort med mera. Olika försäkringsbolag väger och värderar sedan dessa faktorer på olika sätt. För att veta vad en försäkring skulle kosta just för dig och din bil så kan du ange alla uppgifter direkt på ett försäkringsbolags webbplats.


Referenser

  1. “Trafikskadelag (1975:1410)”. Notisum
  2. “Om försäkringsbranschen”. Svenskt kvalitetsindex.
  3. “Pressmeddelande – Nytt bilrekord”. Bil Sweden.

Relaterade sidor


Kontakta Konsumentservice

Om du har några frågor, idéer eller förslag på förbättringar som berör den här sidan om bilförsäkring, så kan du kontakta oss.


Hittade du en bilförsäkring?

Betygsätt gärna sidan om bilförsäkringar på en skala från 1 (inte bra) till 5 (mycket bra).

Bilförsäkring
Genomsnitt 4.4 (87.69%) baserat på 13 betyg